04

MEI, 2017

Demo

Marc & Ritta Cooper (UK)

Shohin | It’s all in the detail

Marc en Ritta zijn al meer dan 35 jaar fervent bonsai liefhebbers. Alles begon met een sterke interesse in koi karpers gevolgd door verschillende reizen naar Japan. Door de jaren heen zijn ze meer geïnteresseerd geraakt door Shohin en de kunst van het tentoon stellen van deze kleine bomen. Ondertussen hebben ze verschillende prijzen gewonnen, zowel in Europa (waaronder onze Noelanders Torphy) maar ook verschillende Japanse tentoonstellingen.

Shohin betekend vrij vertaald “een klein object”, en is een relatief recente discipline binnen de bonsai kunst. De eerste Gafu-ten (grootste Shohin tentoonstelling in Japan) vond plaats in 1975.

Bovenaan staat meestal de belangrijkste/sterkste boom

Photograph by Luc Nagels

De belangrijkste regel bij het maken van een display is het creëren van harmonie tussen de bomen, potten en tafel of display.

Photograph by Luc Nagels

Testen met verschillende bomen, tafeltjes, en pot combinaties.

Photograph by Luc Nagels

Om de ideale opstelling te bekomen is het belangrijk om te “spelen” met verschillende bomen, kleine tafeltjes en zelfs de potten. Bij het verpotten van je Shohin hou je dus best ook al rekening met de opstelling waarin je de bomen wil gebruiken.

In een display mag natuurlijk een kusamono, ofwel accentplant niet ontbreken. Hiervoor is Ritta zelfs in de leer gegaan bij Ohno San (Kusamono-meester in Japan), en is ze ondertussen zeer bedreven geworden in deze kunstvorm.

Ritta Cooper

Photograph by Luc Nagels

Na een uurtje puzzelen, alle voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden te bekijken, eindigen we met een mooi resultaat.

 

Het finale resultaat.

Photograph by Luc Nagels