01

MAART, 2017

Demo

Teunis Jan Klein (NL)

Groepsbeplanting op steen | Larix decidua.

Onze eerste demo van 2017 wordt verzorgd door Teunis Jan Klein uit Nederland. Hij toont ons hoe je met het juiste materiaal een mooie groepsbeplaning kan maken. Vaak kan je voor dit soort beplantingen wat minder goed ontwikkelde bomen nemen, met de juiste combinatie kan je toch een mooi geheel vormen.

 

Steen, een handvol bomen en wat accent plantjes.

Photograph by Luc Nagels

Eerst zoeken we naar de juiste combinatie tussen het aantal bomen (oneven getal) en de plaatsing van de steen. De steen die Teunis Jan heeft meegebracht heeft meerdere mooie opties, hij kiest voor een niet zo voor de hand liggende plaatsing die de illusie van een klif moet uitbeelden.

Verschillende bomen worden getest

Photograph by Luc Nagels

Keuze van de richting waarin de bomen komen te staan.

Photograph by Luc Nagels

Het is belangrijk een goede keuze te maken van de richting waarin de bomen komen te staan, hierdoor creëer je diepte en reliëf. Het geselecteerde materiaal moet ook mooi in relatie staan met de steen. Let erop dat je de holtes van de steen niet gaat gebruiken om op te vullen met bomen, maar gebruik deze eveneens om diepte en reliëf te creëren.

Om een stevig rand te maken gebruiken we keto, houd deze altijd vochtig anders droogt deze uit en gaat hij brokkelen. Binnen in de basis komt een mix van akadama en bimst. De verankeringsdraden had Teunis Jan al eerder vast gemaakt met 2 componenten lijm.

Basisopbouw met Keto

Photograph by Luc Nagels

Photograph by Luc Nagels

Photograph by Luc Nagels

De bomen worden ondertussen proper gemaakt en bedraad door een paar Chinese vrijwilligers nl Cindy Verstraeten en Joris Minner

Nu kunnen de bomen in de basis worden geplaatst. Het is belangrijk om goed rekening te houden met de plaats die iedere boom nodig zal hebben. Vaak is hiervoor wat extra wortel snoei nodig.

Iedere boom krijgt zijn plaatsje op de steen.

Photograph by Luc Nagels

Alle bomen stevig op hun plaats.

Photograph by Luc Nagels

Het geheel begin nu mooi vorm te krijgen. De 3 bomen staan op hun plaats, zijn stevig verankerd en verder aangevuld met het grondmengsel. Om het geheel af te werken voegen we nog een Cotoneaster en Pyracantha als accent toe. Let bij de keuze van een accent op kleur doorheen het hele seizoen.

Teunis Jan geeft nog een woordje uitleg bij het eindresultaat en de verdere verzorging van deze groepsbeplanting. De bomen mogen nu geruime tijd terug aansterken, ondertussen kan er nog wat aandacht gaan naar de nu nog veel te ruwe shari toppen. Hier was jammer genoeg tijdens de demo geen tijd meer voor.

Nog een woordje uitleg over het resultaat.

Photograph by Luc Nagels

Het eind resultaat.

 

Groepsbeplanting op steen.

Photograph by Luc Nagels